Makelaardij Suurland

Freerk Suurland

Makelaar en hypothecair planner

info@suurland-makelaardij.nl
(0598) 61 49 85

Freerk Suurland houdt niet van half werk. Wat hij aanpakt wil hij goed doen, grondig en met beleid. Hij is een man van brede kennis, op meerdere markten thuis. Makelaar, hypothecair adviseur, NWWI-adviseur: in al deze rollen weten mensen hem te vinden. Dat hij daarnaast nog tijd heeft voor het maken van verre reizen is eigenlijk een wonder.

Hoe combineer je al die verschillende rollen en functies?

"Juist die combinatie maakt het voor mij leuk! Zo heb ik het altijd gedaan. Ik verdiep me graag in dingen, dat had ik als kind al. Ik groeide op in een makelaarsgezin en hoorde mijn vader en moeder tot ‘s avonds laat praten en onderhandelen met mensen. Dat ondernemersgevoel krijg je dan gewoon mee. Maar ik wilde ook graag studeren, mijn kennis vergroten. Ik dacht aan marketing en PR, een eigen reclamebureau. Ik koos daarom HEAO Commerciële economie maar deed tegelijkertijd alle keuzevakken voor makelaardij."

Je hield meerdere opties open?

"Precies, ik vond studeren leuk maar zocht wel altijd naar de vertaling in de praktijk, het runnen van een bedrijf. Heb nog een paar jaar in Duitsland gestudeerd en ging toen aan de slag in de marketing bij Unisyss in Frankfurt. Een IT-bedrijf met een mooi product. Ik kwam er echter al snel achter dat zo’n grote organisatie niets voor mij was. Ik wilde iets voor mezelf. Dat kwam in een stroomversnelling toen Pa ziek werd en ze iemand nodig hadden met de juiste papieren om de zaak te runnen. Het familiebedrijf kreeg dus zijn opvolger in de familie!"

Dus toen was je fulltime makelaar?

"Nou, niet helemaal. Ik runde samen met m’n broer al het makelaarskantoor en deed de hypothecaire planning. Maar in de avond volgde ik nog een MBA-opleiding. Ik wilde nog meer kennis verwerven in bedrijfsvoering en management. Ik was een van de jongste studenten tussen allerlei hogere managers uit het bedrijfsleven. Intensief maar heel inspirerend."

Nu eindelijk uitgeleerd?

"Dat ben je nooit. Je moet als NVM-makelaar constant je kennis up-to-date houden. Omdat ik als een van de weinigen die rol combineer met hypothecaire planning, waar veel verandert, zit ik dus nog vaak in de boeken. Maar het leukste is om met die kennis je klanten te ondersteunen. Het vertrouwen krijgen om een goed advies."

Hoe pak je dat aan?

‘‘Voorzichtig realistisch’ zou ik het noemen. Ik ben bijvoorbeeld altijd vrij conservatief geweest in mijn hypotheekadviezen. Ook in de jaren negentig adviseerde ik mensen niet om die 'lucratieve beleggingshypotheek' te nemen. Als makelaar weet je namelijk dat je dan ook met een restschuld kan komen te zitten. De mensen die daar toen toch voor kozen en hun hypotheek dus ergens anders regelden, zie ik nu weer terugkomen: 'Freerk, jij hebt het toen toch goed gezien', krijg ik dan te horen, 'Wil je het nu weer voor ons oppakken?' Dan zeg ik natuurlijk geen nee. Ze weten dat ze me kunnen vertrouwen en daar gaat het om. Ik ben makelaar in de breedte en in de diepte. Dat betekent dat je soms ook nee moet durven zeggen."

Dus je werk is je passie?

"Het zelfstandig ondernemen, het omgaan mensen, het opbouwen van een langdurige relatie met je klanten -in voor en tegenspoed, dat is wat mij drijft. Maar ik kan het ook goed loslaten hoor! Bijvoorbeeld als ik weer op reis ben met mijn vriendin. Met een camper door Amerika of op safari in Afrika. Ik zei het laatst nog tegen haar: Dat reizen, dat onderweg zijn, is ook een vorm van vrij zijn. Dat zou ik zo een jaar vol kunnen houden!"Volg ons

Contact

Suurland makelaardij
Kerkstraat 63
9641 AP Veendam

Openingstijden:
maandag - vrijdag 9.00 - 17.30 uur
zaterdag gesloten

T (0598) 61 49 85
E info@suurland-makelaardij.nl

BTW: 0055.49.425
KVK: 023 23 808

Makelaardij Suurland