Hoe betaal je een duurzame verbouwing?
06 februari 2020
Stel je wilt je huis verbeteren en duurzamer maken, bijvoorbeeld door zonnepanelen op je dak te plaatsen. Hoe financier je dat? In dit artikel geven we je tips om dat uit te zoeken. Om de kosten in te kunnen schatten maar ook om mogeijke subsidies op te sporen. Voor Veendam zijn er bijvoorbeeld diverse subsidiemogelijkheden beschikbaar.
Je kunt je zoektocht beginnen door je woninggegevens in te vullen op de website verbeterjehuis.nl. Dan krijg je een indruk van de mogelijkheden en de kosten. Wie de kosten voor de verbouwing heeft vastgesteld, kan door naar de energiesubsidiewijzer. Daar is per gemeente een overzicht te vinden van diverse leningen en subsidies.
Het is makkelijk verdwalen op een website met een overzicht van alle mogelijkheden. Bij duurzame verbouwingen is moeilijkheidsgraad mogelijk nog groter. Immers, iedere optie heeft zijn beperkingen en regels.
Er zijn om te beginnen verschillende soorten leningen. Die zijn grofweg onder te verdelen in leningen tot 25 duizend euro en daarboven. Voor leningen tot 25 duizend euro betaal je vaak geen of lage kosten. Heb je meer dan dat nodig, dan ben je beter uit met een hypotheek. Daarvoor betaal je wel kosten voor bemiddeling en advies, maar de maandlasten zijn desondanks vaak lager dan bij een kleinere lening. Dat komt omdat bij een hypotheek de aflossing over een langere periode uitgesmeerd kan worden.
Het Nationale Energiebespaarfonds (energiebespaarlening.nl), commerciële leningen via Freo of Greenloans en gemeentelijke duurzaamheidsleningen (svn.nl) zijn zonder kosten of tegen een lage vergoeding af te sluiten. Meestal moet je deze leningen in tien tot vijftien jaar aflossen, waardoor de maandlasten hoog zijn. Je kunt tegen extra beperkingen aanlopen. De lening kent een limiet, vaak van 25 duizend euro of lager. De verbouwing moet soms door een professioneel bedrijf worden uitgevoerd. Of de aanvrager mag niet ouder zijn dan 70 jaar.
Wie niet met die beperkingen te maken wil krijgen, kan beter bij de bank aankloppen voor een hypotheek. Sommige banken geven korting op de hypotheekrente bij duurzame verbouwingen. Korting op de hypotheek betekent niet per se dat de rente lager is dan bij andere aanbieders. Je krijgt een goede indruk van wat je kunt lenen tegen welke rente via de consumentenbond.
Bij alle leningen wordt gekeken naar je inkomen en vanaf 57 jaar ook naar je pensioen. Het kan tegenvallen hoeveel je mag lenen, vooral als je al andere leningen hebt. De volgende stap is keuzes maken, offertes aanvragen en nagaan of er subsidie te krijgen is. Tot eind 2020 geldt de landelijke subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH). Meer hierover staat op de website van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland. Kort samengevat: voorwaarde is dat er minstens twee maatregelen worden uitgevoerd. De subsidie wordt pas achteraf toegekend en uitgekeerd. En zonnepanelen vallen niet onder deze regeling.
Kijk ter aanvulling dus ook naar lokale subsidies. Sommige gemeenten geven subsidie voor het vervangen van asbestdaken door een geïsoleerd dak met zonnepanelen. Zie voor Veendam het overzicht hieronder.
Energiezuinige woningverbetering is zeer lucratief en minder riskant dan beleggen. Het verhoogt ook nog eens de waarde en verkoopbaarheid van je woning.
Als onafhankelijk hypotheekadviseur kan Suurland je adviseren over de beste keuze voor een hypotheek om je duurzame verbouwing te financieren. Kom gerust eens langs!
Regelingen Veendam
Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)
Voor: Woningisolatie, Aardgasvrije woning, Energieneutrale woning, Ventilatie, Glas, Dak, Vloer, Muur, Gevel, Warmte-teruglevering uit ventilatielucht
Voor het isoleren van je dak, spouwmuur, gevel, vloer en glas kun je ongeveer 20 procent subsidie krijgen. Voorwaarde is dat je ten minste 2 isolatiemaatregelen laat uitvoeren.
Investeringssubsidie Duurzame Energie
Voor: Warmtepomp, Zonneboiler
Particuliere huishoudens en zakelijke gebruikers (waaronder VVE's) die zelf duurzame energie willen opwekken kunnen subsidie aanvragen voor zonneboilers en warmtepompen.
Waardevermeerderingsregeling Groningen
Voor: Warmtepomp, Zonnepanelen, Zonneboiler, Gevel, Muur, Vloer, Dak, Glas, Douche-warmteterugwinning
Deze subsidie is bedoeld als compensatie voor overlast door aardbevingsschade. De subsidie kan worden aangevraagd voor verschillende energiebesparende en energieopwekkende maatregelen.
(Bron: Reinout van der Heijden, Volkskrant 02-01-2020)