Hoeveel hypotheekrente betaal ik mijn ouders?
09 februari 2021
Wil je als jongere een huis kopen en daarvoor geld lenen? Dan kan het een idee zijn om te kijken of je een bedrag kunt lenen van (een van) je ouders. Dat kan voor beiden gunstig uitpakken. Ouders krijgen een behoorlijke rentevergoeding, omdat zij meer risico lopen dan een bank.
De bank kan beslag leggen op de woning en heeft daarmee altijd voorrang op de vordering van de ouders. Het risico is voor de ouders aanvaardbaar, omdat het om hun kind gaat. Zij krijgen hierdoor bovendien inkomsten uit rente en aflossing, die zij aan hun kind of kinderen kunnen schenken.
Maar het is ook voor jou als kind gunstig. Je betaalt meer rente en hebt daardoor meer profijt van de hypotheekrenteaftrek. Als je ouders je daarnaast geld schenken, ben je meestal gunstiger uit dan bij een lening via de bank.
Als de rente zakelijk is, is het geen belastingfraude. Als het belastingvoordeel te hoog is mag de fiscus volgens de hoogste rechter (Hoge Raad) de overeenkomst tussen de ouders en het kind corrigeren. In een zaak uit 2020 stelde deze een belastinginspecteur in het gelijk die stelde dat een opslag van 1,5 procent boven het gangbare rentepercentage redelijk is voor het risico dat de ouders liepen.
Rekenvoorbeeld
Reinout van der Heijden, hoofdredacteur van de Geldgids, rekende het uit voor een artikel in de Volkrant (7 jauari 2021).
Als we de gemiddelde rente voor 15 jaar vaststellen op 2 procent, dan mogen de ouders dus 3,5 procent rente rekenen. Hoe hoog de gemiddelde rente voor jouw situatie is, hangt af van de duur van de rentevaste periode en hoeveel geld je zelf inlegt bij het kopen van de woning. Op hypotheekrente.nl zijn de rentes voor diverse situaties terug te vinden.
Sommige notarissen menen dat ouders bij de familiebank 6 procent in rekening mogen brengen. Dat is immers de rente waar de Belastingdienst standaard van uitgaat bij onzakelijke leningen. Volgens Reinout van der Heijden is deze rente inmiddels te hoog, gezien de uitspraak van de Hoge Raad uit 2020.
Houd schenkingen buiten de leenovereenkomst. Het kind moet rente en aflossing werkelijk overboeken naar de ouders. Zij moeten ieder jaar kunnen bepalen of zij wel of niet schenken. Anders kan de Belastingdienst de renteaftrek weigeren en zelfs schenkbelasting heffen over alle schenkingen die dit jaar en in de komende jaren zijn toegezegd.
Vraag een deskundige om hulp
Je kunt zelf een overeenkomst opstellen met jouw ouders. Zorg ervoor dat beide partijen zich goed in het onderwerp verdiepen. Schakel zo nodig de hulp in van een financieel adviseur of notaris, zodat de transactie echt zakelijk wordt.
Meer weten? Onze hypothecair adviseur Freerk Suurland helpt je verder! Bel of mail hem met je vraag.
(Bron: Volksrant, 07-01-2021)