Kracht van Oost Groningen
04 november 2021
Onder deze naam hebben de vijf gemeenten Veendam, Stadskanaal, Oldambt, Pekela en Westerwolde in Oost Groningen een gezamenlijke toekomstagenda opgesteld. De agenda beschrijft waar ze de komende 15 jaar op willen inzetten. Ambitie nummer één: Mooi wonen.
De vijf gemeenten hebben samen hun wensen, doelen en ambities beschreven in een regionale agenda onder de titel: 'Kracht van Oost-Groningen’, zo lezen we in een persbericht van de gemeente Stadskanaal. ‘Samengevat zijn er vijf punten die de gemeenten de komende 15 jaar willen verbeteren: Mooi wonen, Gezond en gelukkig, Kansen om te groeien, Goed bereikbaar en Groen en duurzaam. Door aan deze punten te werken, wordt Oost-Groningen aantrekkelijker om te (blijven) wonen.
Hard nodig
Burgemeester Klaas Sloots van Stadskanaal: “Oost-Groningen is een regio met grote uitdagingen. Met de projecten en programma’s die nu lopen, krijgen we een mooie kans om de leefbaarheid in onze regio te verbeteren. Daar willen we niet mee stoppen als de projecten en programma’s zijn afgelopen. Daarom hebben we samen de Regionale Agenda gemaakt: om verder vooruit te kijken naar de toekomst en om ervoor te zorgen dat de veranderingen blijvend zijn. De Regionale Agenda is een document met wensen, doelen en ambities waarmee we op pad kunnen om meer geld en ondersteuning naar de regio te halen. Want dat is hard nodig.”
Vijf ambities
Er zijn vijf ambities geformuleerd:
- Mooi wonen
- Gezond en gelukkig
- Kansen om te groeien
- Goed bereikbaar
- Groen en duurzaam
Voor het punt ‘Goed Bereikbaar’ zet Stadskanaal in op een goede treinverbinding tussen Veendam, Stadskanaal en naar Emmen. 'We willen ook dat er meer goede vaarverbindingen komen en dat de fietspaden worden verbeterd zodat iedereen goed met de fiets naar Stadskanaal kan komen. Daarnaast werken we aan een uitbreiding van het elektriciteitsnet, zodat onze zonneparken en het toenemend aantal zonnepanelen op daken van huizen hun energie kwijt kunnen.’
Ook voor de andere vier agendapunten heeft Stadskanaal al plannen. ‘Zo willen we inwoners helpen met hun digitale vaardigheden, hebben we een gebiedsgerichte aanpak van dorpen en wijken om de kwaliteit van woningen te verbeteren, zetten we energiecoaches in om energiezuiniger en duurzamer te leven, helpen we inwoners met een gezonde leefstijl en natuurontwikkeling om de biodiversiteit in onze gemeente te vergroten. Bijvoorbeeld door meer bomen te planten, de kwaliteit van het water in de sloten en kanalen verder te verbeteren en anders om te gaan met de bermen langs onze wegen.’
De regionale agenda wordt aangeboden aan de provincie Groningen en vervolgens ook aan de Rijksoverheid. Door samen te werken hopen de vijf gemeenten meer geld beschikbaar te krijgen om alle projecten te financieren.